Наше серце працює весь час, воно не має вихідних чи відпочинку. Тож піклуватись про нього і берегти - ваш прямий обовʼязок. Один із перших кроків - додати до раціону продукти, які зміцнюють судини, знижують тиск і рівень холестерину.
Ось 10 продуктів, які допомагають серцю битися рівно і спокійно
Зелена городина (шпинат, броколі, зелена цибуля, горошок), яка містить хлорофіл, а разом із ним магній. Цей мікроелемент допомагає знижувати тиск і забезпечує здорові скорочення серцевого м’яза.
Вівсянка містить розчинну клітковину, яка, мов губка, «вимиває» з організму поганий холестерин. Користь має лише вівсяна крупа, яку потрібно варити щонайменше 10 хвилин.
Жирна риба (оселедець, скумбрія, лосось) джерела омега-3 жирних кислот.
Авокадо - справжній чемпіон за кількістю корисних жирів. Авокадо знижує ризик утворення тромбів, покращує кровообіг і живить мозок завдяки калію.
Ягоди. Чим яскравіша ягода, тим більше в ній антиоксидантів. Смородина, ожина, малина, полуниця зменшують запалення у судинах і захищають клітини серця.
Курага джерело калію, заліза й магнію. Підтримує серцевий м’яз, покращує кровотворення й нервову систему. Але гіпотонікам з курагою потрібно бути вкрай обережними, адже вона знижує тиск, тому 5–6 штучок на день - саме те, що потрібно.
Горіхи (мигдаль, арахіс, волоські і несолені фісташки) корисні для серця, бо є багатими на вітамін Е. 30 грамів на день можуть знизити ризик серцевих хвороб на 20%! У них — омега-3, вітамін Е, клітковина і білок.
Гарбуз, помідори, морква. Їхній яскравий колір - це каротиноїди, які борються із запаленнями і зміцнюють судини. Такі овочі найкорисніші у тушкованому чи запеченому вигляді - разом із невеликою кількістю олії.
Буряк справжній чемпіон для судин. Він містить нітрати, що розширюють судини і допомагають знизити тиск.
Гранат. У ньому містяться потужні антиоксиданти - поліфеноли та антоціани, які зміцнюють судини, знижують рівень запалення і захищають клітини від старіння. Головне - обирайте сік без цукру, або просто їжте свіжі зерна граната.