logo
XS
SM
MD
LG

Алергічні реакції у дітей

Введення прикорму - важливий етап у розвитку дитини Адже саме «доросла» їжа може забезпечувати потреби організму у вітамінах для росту й формування здорової імунної системи. Крім того, різноманітний раціон формує здорову мікрофлору кишківника. Однак деякі продукти можуть викликати алергічні реакції. Ось що варто знати про продукти-алергени:

 Існує 6 основних продуктів-алергенів, які найчастіше проявляються:

Молоко, яйця, риба та морепродукти (ракоподібні, молюски), горіхи (арахіс), соя, пшениця (глютен).

 Коли вводити алергени?

- Рекомендується вводити потенційно алергенні продукти у віці 6 місяців, коли дитина виявляє інтерес до твердої їжі.

- Не варто відкладати введення цих продуктів, оскільки це може збільшити ризик розвитку алергії.

Як вводити алергени?

- Починайте з мікродоз (наприклад, пів чайної ложки молока в кашу).

- Дотримуйтесь схеми: перший день - мікродоза, другий день - пауза, третій день - трохи більша порція.

- Вводьте алергени в першій половині дня.

- В дні вводу алергену не давайте малюку нових продуктів.

- Робіть перерву 3-5 днів між введенням різних алергенів.

- Слідкуйте за реакцією організму. Алергічні реакції проявляються зазвичай одразу. Якщо помітили такі симптоми, зверніться до лікаря.

Рекомендуємо всім батькам проконсультуватись із своїм педіатром до початку введення алергенів у прикорм та дізнатись алгоритм дій на випадок алергічних реакцій. Більше корисної інформації про введення прикорму дивіться у відео за посиланням http://surl.li/uomyms

Як може проявлятись алергія у малюків?

- Висип (плями, що лущаться, мокнуть або сухі)

- Проблеми з травленням (метеоризм, кольки, розріджений стілець або закрепи

- Труднощі з диханням (астматичний бронхіт, бронхіальна астма)

У групу ризику входять немовлята, у яких в родині (батьки, брат, сестра) страждають алергічною реакцією на будь-який продукт.

При введенні прикорму слід враховувати широкий спектр хімічних речовин, які для дорослої людини відносно безпечні. Зокрема харчові добавки у вигляді барвників, консерванти, підсолоджувачі тощо.

Пам'ятайте, що кожна дитина унікальна, і реакція на алергени може відрізнятися. Завжди консультуйтеся з педіатром перед введенням нових продуктів у раціон малюка.