logo
XS
SM
MD
LG

Святковий період – підвищений ризик харчових отруєнь

Святковий період – це не лише теплі сімейні вечори та смачні частування, але й підвищений ризик харчових отруєнь. Щороку саме в це час підвищується кількість звернень з гострими кишковими розладами. Тому, рекомендуємо запамʼятати кілька простих правил.

 Памєятайте, що є певні продукти підвищеного ризику:

▪ Свіжі яйця та молоко без термообробки

▪ Домашні консервації

▪ Сире м'ясо, риба та морепродукти

▪ М'які сири з непастеризованого молока

▪ Кондитерські вироби з кремом

 Дотримуйтесь гігієни під час приготування страв. Регулярно мийте руки та підтримуйте чистоту робочих поверхонь.

 Використовуйте окремі кухонні дошки для сирих та приготованих інгредієнтів.

 Краще трішки перепекти, ніж споживати сире. Переконайтеся, що м'ясо та риба пройшли достатню термообробку.

 При найменших сумнівах щодо придатності продукту – не ризикуйте.

 Правило двох годин. Готові страви не повинні стояти на столі довше двох годин при кімнатній температурі.

 Відчули чи помітили у близьких симптоми харчового отруєння? Не експериментуйте з домашнім лікуванням! Терміново звертайтеся за медичною допомогою, особливо якщо постраждали діти, вагітні або літні люди.