Святковий стіл для дорослих і для дитини це не одне й те саме. Те, що здається «трошки» або «усі їдять», для дитячого організму може бути справжнім випробуванням. Маленькі діти мають слабшу травну систему, незрілий імунітет і ще не навчилися добре жувати, тому деякі продукти можуть викликати заудху, алергію, харчове отруєння чи просто перевантажити організм.
До 5 років дітям не рекомендовано вживати:
Солону рибу і страви з нею
Сиров’ялені ковбаси, сирі делікатеси, ковбаси з пліснявою
Сири з пліснявою
Домашній майонез на сирих яйцях
Страви з грибів
Домашню консервацію
Гострі, копчені та жирні страви
Червону або чорну ікру, в ній може бути велика кількість солі та небезпечні консерванти
Газовані солодкі напої
Важливо: кутя з медом або інші страви з медом дітям до 1 року не можна вживати!
Також будьте обережні з томатами черзі, виноградом чи оливками - це дрібні продукти, які можуть призвести до ризику задухи.
Свята мають залишати по собі теплі спогади, а не візити до лікаря. Тому для дитини найкращий вибір - прості, знайомі та безпечні страви, які відповідають її віку. Якщо маєте сумнів щодо продукту - краще відкласти його ще на рік.